Un blog despre explorare urbană şi despre conţinut interesant descoperit online (content curator).

duminică, 15 noiembrie 2015

Manual practic despre cum să citeşti mai mult, mai repede, mai uşor!...şi mai ieftin! 


Întreabă orice om despre lucrurile care îl pasionează sau îi fac plăcere să le facă în timpul liber şi o să-ţi spună aproape de fiecare dată că e un fan al cititului. De câte ori ni se cere sau ni se dă ocazia să ne prezentăm ne asigurăm să sugerăm celorlaţi că au ocazia să fie în prezenţa cuiva cu care pot întreţine o discuţie şi despre altceva decât vreme, sport şi mondenităţi, sau alte subiecte safe. Ar fi o lipsă de respect să ne punem să chestionăm imediat oamenii despre lista cu cărţi citite în ultimul an, asta decât dacă nu suntem colegi într-un club literar, dar oare câţi dintre ei nu s-ar bloca, preocupaţi să caute un titlu prin amintiri vechi de câţiva ani. 

Afirmaţia asta: "îmi place să citesc" devine irelevantă dacă nu menţionăm şi genul de literatură pe care ne face plăcere să-l lecturăm. Vom plasa oamenii în foldere mentale diferite în funcţie de ce citesc: clasicul şi mereu rămas în urmă cititor de romane universale, sau abonatul la revistele culturale din ţară, sau colecţionarul de reviste glossy, cel care îşi cumpără noile apariţii literare despre care se vorbeşte peste tot, sau profesionistul care vrea să fie la curent cu tot ce apare nou în domeniul lui, sau omul care încearcă să se depăşească citind cărţi motivaţionale. Recunoşti şi tu până la urmă că nu e tot una ce citeşti!

Oamenii de oriunde din lume iubesc să facă acest statement despre ei. E uşor de înţeles de ce. Dar câţi dintre noi chiar citesc şi acumulează la finalul unui an câteva sute de pagini? Aş zice că destul de puţini. Poate şi tu eşti printre cei care dau vina pe timp. Eşti prea aglomerat, nu reuşeşti să te concentrezi după o zi de muncă, şi asta e perfect de înţeles. Dar cum ne facem totuşi timp să citim?


Până acum, anul acesta am citit 10 cărţi şi am petrecut doar 8 ore stând cu o carte în mână. Cum am reuşit?

Din această listă de 10 cărţi....

1. Mircea Eliade - Istoria Religiilor (am recitit primul volum)

2. Jorge Luis Borges - Scurte istorii extraordinare

3. Gabriel Garcia Marquez - Cronica unei morţi anunţate

4. Dan Brown - Fortăreaţa Digitală

5. J.D. Salinger - De veghe în lanul de secară

6. John Steinbeck - Fructele mâniei

7. Cezar Petrescu - Calea Victoriei

8. Claude Levi-Strauss - Antropologia şi problemele lumii moderne

9. Ioana Pîrvulescu - Întoarcere în Bucureştiul interbelic

10. Herta Muller - Regele se-nclină şi ucide

....doar pe ultima din listă am citit-o propriu zis. A fost chiar interesant cum mi-a ajuns în mână. A fost pentru prima dată când mi-am dorit ca trenul să întârzie cât mai mult. Am fost în vizită în Timişoara şi la întoarcere, în gară, când mi-am luat biletul am aflat că linia e blocată după Caransebeş şi că de acolo vom fi "transbordaţi" cu autocarul la o altă gară mai mică de pe traseu - un drum de 30 de minute. Din start am acumulat întârziere. Toată situaţia asta a fost un motiv excelent de a intra în vorbă cu oamenii lângă care am stat, printre care şi o domnişoară de vârsta mea, care, după 15 minute de discuţie a dat cărţile pe (faţă) masă. :)  Mi-a dat să aleg între Herta Muller sau Haruki Murakami. Nu am reuşit să citesc nimic până acum scris de laureata noastră Nobel, aşa că m-am grăbit să citesc coperta din spate a cărţii să văd despre ce ar putea scrie în cartea amintită mai sus. Din momentul ăla (nici nu ajunsesem încă la Lugoj) m-am pus să citesc cartea cu mare elan, şi din când în când mai măsuram din ochi grosimea paginilor rămase, întrebându-mă dacă o să reuşesc să o termin până să ajung în Bucureşti.

Pe lângă satisfacţia că am terminat o carte excelentă, extrem de bine scrisă şi cu o poveste emoţionantă (găseşti nişte pasaje interesante în postarea anterioară), am fost extrem de mândru că am atins un milestone personal: a fost primul roman început şi terminat în aceeaşi zi. Călătoria respectivă a fost cu multe peripeţii care nu mai merită amintite aici, dar lucrul pe care o să mi-l amintesc mereu va fi această întâlnire fericită cu domnişoara care mi-a împrumutat cartea.

Totuşi, încă nu ai aflat cum am reuşit să citesc celelalte cărţi! Fără să mai prelungesc aşteptarea şi confirmându-ţi bănuielile: ascultându-le.

Acum doi ani am devenit fanul audiobook-urilor! Numai dacă le descopeream eu în liceu! 

La început am ascultat într-un ritm destul de lent, poate nici primele cărţi nu au fost cele mai bune alegeri, cert e că în anii trecuţi am ascultat doar 5 de toate. Anul ăsta am crescut ritmul. De fapt a crescut natural, neforţat, am găsit pur şi simplu mai mult timp, culmea, într-o perioadă muuuult mai ocupată şi plină de evenimente a vieţii mele.

Când te muţi într-un oraş mare trebuie să te împaci cu ideea că vei petrece cel puţin o oră dintr-o zi în drumul de acasă la job şi înapoi. Sau 30 de minute până în centru, la orele aglomerate. Sau 40 de minute până la locul ăla unde are loc nu-ştiu-ce eveniment fain. Sau 30 de minute de mers până la prietenii tăi. Sau când ieşi la plimbare în zilele frumoase, cu bicicleta, sau când faci curăţenie? Ce faci cu timpul ăsta...? Ai tendiţa să adaugi "mort"! De ce să asculţi a 22.000 mia oară playlist-ul de pe telefon? De ce să asculţi radio, unde auzi iar şi iar aceleaşi hituri şi aceleaşi reclame? Mie nu mi-au făcut ziua mai bună decât atunci când au fost excepţii. Regula, de 2 ani încoace, e că ascult audiobook-uri.

Cu această postare vreau doar să reuşesc să te conving să încerci măcar odată, măcar pentru o săptămână, să experimentezi modul ăsta de a citi, pentru că ştiu că o să iei şi tu microbul. 

Ce îmi spun majoritatea oamenilor când le propun să facă asta:

- nu mă pot concentra;
- sunt reprize prea scurte, prefer să citesc ore întregi nederanjat;
- îmi place să ţin o carte în mână şi să răsfoiesc paginile;
- nu ştiu cum să găsesc audiobook-uri;
- nu suport vocile celor care citesc;
- nu-mi găsesc căştile de la telefon (scuza preferată a mamei mele); şamd.

Trebuie doar să faci un experiment de 3 zile şi să încerci măcar două cărţi diferite! Şi te vei convinge apoi dacă ţi se potriveşte sau nu.

Dacă nu descopeream acest mod de a parcurge romane şi cărţi specializate lista mea de cărţi citite în ultimul an ar fi fost categoric mult mai scurtă şi mai săracă. ŞI EU AŞ FI FOST MAI SĂRAC!

Te rog să-mi scrii, te pot ajuta cu primul audiobook! :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi spui şi mie la ce te gândeşti?