Un blog despre explorare urbană şi despre conţinut interesant descoperit online (content curator).

miercuri, 23 septembrie 2015

Citite săptămâna trecută... (1)


O rubrică cu nişte idei interesante sau pasaje puternice culese din articole, cărţi sau filme, pe care le-am citit sau auzit în ultima săptămână. Poate o să te facă curios/ă să cauţi mai mult! 


...De unde decurge celălalt principiu fundamental al realităţii româneşti: Justiţia e acea putere de stat însărcinată cu găsirea şi îmbogăţirea  soluţiilor care îi scot din cauză pe demnitari.  (Traian Ungureanu)

Comunismul însuşi poate fi, în definitiv, înţeles ca o suită de autoimputări succesive. În 1989, când nu mai rămăsese, practic, nimic de devorat, tribul şi funcţionarii lui şi-au mai acordat o şansă, au reinventat prada, şi-au mai dăruit o epocă şi s-au relansat, mimând statul liber. (Traian Ungureanu)

Andrei Pleşu despre Monica Lovinescu: Nu dorea să atenueze răul, ci să-l extirpe. Nu credea în loţiuni calmante, ci în incizie şi terapie intensivă. Vorbea cu siguranţa şi intransigenţa unui judecător care îşi refuză răgazul nuanţei infinitezimale  şi spiritul de conciliere. Cu răul nu se negociază. De o inteligenţă surprinzătoare, dublată de stilul casant al unui înger exterminator, Monica Lovinescu n-a fost o simplă prezenţă compensatoare în debandada intelectuală şi sufletească instaurată de totalitarism. A fost un criteriu. Purtătoarea de cuvânt a nordului etic. Vocea ei ne hrănea tăcerile şi ne veştejea laşitatea. Timbrul ei inconfundabil, verdictul ei nemilos, ambalat, totuşi, într-un fel de ironică amenitate, îndărătul căruia se simţea  buna-creştere şi exerciţiul transfigurator al culturii temeinice, vor rămâne, cel puţin pentru generaţiile frustrării pre-decembriste, un model al conduitei de front. Monica Lovinescu a sacrificat o mare vocaţie de critic literar şi, poate, de scriitor, pentru lupta de gherilă a adevărului prigonit.


Este evidentă capacitatea Americii de a influenţa şi modifica, prin forţa impactului ei, coordonate preexistente din alte arealuri de civilizaţie şi cultură. Pe de altă parte, America este departe de a fi perfectă. Ea oferă, totuşi, unul dintre cele mai percutante modele de societate cunoscute în istorie. Influenţa ei se răsfrânge azi în fel şi chip pe glob. În fluxurile şi refluxurile sale, forţa acestui model, masiv prezent în comunicare şi mass-media, îşi pune astfel pecetea în cele mai felurite maniere asupra altor arealuri de civilizaţie şi cultură, a existenţei cotidiene, a moravurilor, a creaţiei, a mentalităţilor. 

Ca reper în comunicare, pulsul Americii ne priveşte pe toţi! (Andrei Brezianu)


Tot oraşul era ca silueta imobilă a unui vecin dintr-o sală de concert. (Alexandru Vona)

Unul era sicriul, care în germana RDG se numea "Erdmobel" [textual: "mobilă-de-pământ",  aşa cum ai zice: mobilă de bucătărie]. Celălalt era denumirea unei secţii a poliţiei secrete Stasi care se ocupa de aniversările şi decesele ştabilor şi se chema "Secţia Bucurie şi Durere". (Herta Muller)

Pentru că ne era frică, Edgar, Kurt, Georg şi cu mine  eram în fiecare zi împreună. Şedeam împreună la masă, dar frica rămânea atât de personală în fiecare cap, exact cum o aduseserăm cu noi când ne-am întâlnit. Râdeam mult ca s-o ascundem de ceilalţi. Dar frica îşi pierde urma. Când îţi stăpâneşti obrazul, se strecoară în glas. Când reuşeşti să-ţi ţi în frig obrazul şi glasul, ca pe ceva fără viaţă, frica îţi părăseşte până şi degetele. Se aşează undeva în afara pielii. Zace liberă în jurul tău, o poţi zări pe lucrurile din preajmă. Vedeam a cui frică se afla în cutare loc, pentru că ne cunoşteam deja destul de mult. Adesea nu ne puteam suporta, pentru că depindeam unul de celălalt.  (Herta Muller)


Cu vorbele din gură strivim tot pe-atât cât călcăm în picioare prin iarbă. Dar şi cu tăcerea.  (Herta Muller)Instead of hating the people you think are war-makers, hate the appetites and disorder in your own soul, wich are the causes of war. If you love peace, then hate injustice, hate tyranny, hate greed - but hate these things in yourself, not in other. (Thomas Merton) 

Acest articol a fost ilustrat cu pozele lui Tiina Törmänen, găsite aici: link

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi spui şi mie la ce te gândeşti?