Un blog despre explorare urbană şi despre conţinut interesant descoperit online (content curator).

duminică, 9 august 2015

#Bucuresti2ani - Cartierul CotroceniIedera se potriveşte perfect ca simbol al Cotroceniului. În ultimele decenii a avut timp să învăluie şi să se lipească de mai mult de 60 de case ale acestui cartier (atâtea am reuşit eu să număr în plimbarea mea prin cartier), încercând să-i păstreze istoria intactă, temperatura mai scăzută cu vreo 3, 4 grade faţă de alte cartiere ale capitalei şi atmosfera elegantă, fiind încă un loc care mai atrage plimbăreţi care se uită fascinaţi la casele frumoase şi puţin geloşi la oamenii care pot fi zăriţi prin curţile sau la geamurile acestora.

Cartierul a început să se extindă după 1850 în jurul Palatului Cotroceni, curtea domnească fiind ridicată pe locul unei vechi mănăstiri ctitorite de Şerban Cantacuzino. Primele case construite aici au aparţinut membrilor de rang înalt ai curţii domneşti. Spre sfârşitul secolului XIX medicul militar Carol Davila a fost invitat de domnitorul Barbu Ştirbei să pună bazele învăţământului medical autohton. În câţiva ani s-a deschis prima facultate de medicină, de farmacie şi medicină veterinară din România dar şi primul serviciu de ambulanţă local. Cartierul s-a extins mai apoi pe fosta moşie a generalului Davila, care a fost parcelată şi împărţită către membrii clasei înstărite: militari de carieră, medici, economişti. După câţiva ani de prosperitate şi viaţă liniştită comuniştii s-au instalat în casele celor trimişi la muncă forţată la canal sau în casele celor fugiţi din ţară de teama lor. Chiar şi Palatul Cotroceni, care îi găzduise pe toţi regii României moderne, a ajuns să fie un Palat al Pionierilor. Acum o parte din clădire funcţionează ca sediu al Administraţiei Prezidenţiale şi cealaltă parte ca muzeu. Merită să-l vezi şi să-i afli povestea: www.muzeulcotroceni.ro


Astăzi lucrurile s-au mai aşezat şi oamenii încep să reconstruiască farmecul de odinioară al cartierului, şi sper să descoperi măcar o mică parte din el în pozele de mai jos.

Acesta a fost traseul:
Route 3170485 - powered by www.bikemap.net

Am găsit un loc de unde ai o privelişte foarte frumoasă spre Parcul Izvor şi Centrul Vechi.


Am intrat în curtea Palatului Parlamentului pe la poarta din spate şi am mers puţin mai departe de intrarea de la MNAC, până în colţul clădirii.


Oricând ai merge, ai toate şansele să fii singura persoană de acolo.De cum cobori de pe scări se întinde o zonă aproape sălbatică, neamenajată.


Imaginea asta e favorita mea. De pe terenul de fotbal din complexul sportiv Cotroceni se vede imensa clădire a Ministerului Apărării Naţionale.  Nu seamănă deloc cu Bucureştiul.


Este a doua oară în viaţa mea când ajung pe un stadion de fotbal........şi prima oară când văd un meci de tenis live.


Am văzut nişte meciuri pentru calificările la  turneul Bucharest Open Tour.


Şi apoi am plecat să explorez împrejurimile terenurilor de tenis şi cred că am găsit cel mai liniştitor loc din Bucureşti.Prin cartier găseşti graffiti-uri cu ilustraţii vintage care îţi amintesc că tenisul românesc a mai avut şi alte perioade de glorie. Made by Enel Romania.


Pe strada Staicovici, nr. 19 găseşti un showroom cu cele mai frumoase creaţii ale surorilor Wagner. Intră să vezi aici cât de frumos se îmbină ceramica cu pictura: www.wagnerarte.ro


Începem aventura prin labirintul de iederă şi descoperim cele mai frumoase case din oraş....


Asta este una din casele în care visez să locuiesc. Un câine somnoros o păzeşte de curioşi, dar nu şi de timp...sau de ignoranţă.
Trecând pe stradă observ o familie de turişti că se holbează peste gard la ceva. Am revenit după ce au plecat să văd şi eu ce le-a plăcut aşa de mult.


Uşile de intrare iţi atrag atenţia prin decoraţii bogate, monumentalitate sau forme ciudate.În curtea Facultăţii de Medicină Veterinară i-am găsit pe ăştia 3. Cred că erau obişnuiţi să primească atenţie pentru că ştiau deja cum să impresioneze un om. Nu cred că pot fi călăriţi, dar poţi merge să-i admiri şi să-i mângâi.Ar mai fi fost multe locuri de menţionat şi arătat aici dar n-am vrut să-ţi duc la limite răbdarea. Mai povestim şi cu alte ocazii despre Cotroceni!

Ca să avem de unde începe discuţia, spune-mi ce îţi place cel mai mult la acest cartier?


2 comentarii:

  1. Mi-e îmi place cel mai mult în Cotroceni faptul ca noaptea e liniște și se aud doar greierii sau cate un caine ragusit! Cred ca e singurul cartier din București în care se aud greierii. Îți recomand și o plimbare noaptea :)

    RăspundețiȘtergere
  2. bună

    Eu sunt de creditare recunoscut pe aproape toate continentele şi I are un capital de 25 720.000 € care va ma de creditare privat scurt şi pe termen lung variind de la 1.000 € la infinit pentru orice persoană serioasă, capabil să facă o utilizarea corectă şi bună rambursarea fondurilor. dobânzii de 2% in functie de an gata suma deoarece fiind specifice am sa nu incalce legea camătă. Poti plati peste 5 la 25 de ani sau mai mult in maxim in functie de suma gata. Pentru mai multe informaţii puteţi să mă contactaţi prin E-mail: avv.perlletier@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Îmi spui şi mie la ce te gândeşti?