Un blog despre explorare urbană şi despre conţinut interesant descoperit online (content curator).

duminică, 28 iunie 2015

#Bucuresti2ani - plimbările din iunie

Dacă nu au apărut postări luna asta nu înseamnă că nu am mai fost pe teren. Am avut 4 ieşiri în care am descoperit alte câteva lucruri interesante despre Bucureşti şi am avut pentru prima dată şi însoţitori: Agnana, Cristi şi Ionuţ. Ei pe role, sau pe jos, am explorat împreună un colţ din vechiul cartier Uranus şi din Militari, ajungând şi pe malul Lacului Morii.

Pe harta de mai jos nuanţa de albastru marin vă arată ce suprafaţă am reuşit să acopăr până acum, iar în chenarul mov sunt zonele plănuite pentru iulie şi august. Îmi pun semne de întrebare dacă reuşesc să mă ţin de termenul de doi ani. 


Hărţile detaliate ale traseului din ultimele ieşiri.

Route 3099221 - powered by www.bikemap.net


Route 3077572 - powered by www.bikemap.net

Spoted:


  • 11 magazine MegaImage;
  • 24 de pisici de cartier;
  • 12 câini vagabonzi;
  • cel mai întâlnit miros: nu vi se pare că şi canicula are un miros specific?
  • cele mai întâlnite imagini: revin spălătoriile auto şi grupurile de bărbaţi care îşi repară maşinile pe marginea străzii; femei în vârstă care stau pe scaun la stradă şi urmăresc tot ce mişcă; multe flori;
  • spaţii indoor: un bloc nou construit pe marginea Lacului Morii, un magazin enorm home&deco din zona Rahova şi clădirea Universităţii Bucureşti din zona Pieţa Leul. 

Eu nu ştiu să merg pe role şi după ce i-am văzut pe ei ce fac şi cum fac sunt sigur că nici nu voi putea învăţa.

A fost sezonul dudelor, încă se mai văd urmele violete pe trotuare şi străzi. Am făcut o pauză la umbra unui dud tânăr şi am mâncat cu poftă pomiţe, cum li se spune la mine la Satu Mare.


Cu câteva zile înainte să descoperim clădirea asta Agnana mi-a arătat că are de proiectat o construcţie inspirată de Mondrian (pictor olandez cunoscut pentru picturi alcătuite din forme rectangulare roșii, galbene, albastre și negre, separate de linii groase, negre). Am fost surprinşi să descoperim că cineva deja a şi realizat o astfel de clădire în Bucureşti. Este clădirea Teatrului Masca. Şi tot aici am descoperit un gard plin de lacăte ale iubirii. Merită să faceţi o plimbare până acolo să le admiraţi sau chiar să puneţi şi voi unele acolo.


Tot acolo este şi o staţie de RATB personalizată care arată foarte foarte bine şi ar fi tare interesant ca modelul să mai apară prin Bucureşti pe lângă alte instituţii culturale sau sedii ale unor companii mari. Chiar dacă sunt branduite, măcar sunt îngrijite şi păstrate curate, şi după cum se vede sunt şi o metodă eficientă de promovare non-agresivă.


Bucureştiul are multe ruine (zona Bulevardului Uverturii).


Fericitul locuitor de la 94A.


Începe să-mi placă foarte mult zona ce înconjoară Lacul Morii. De acolo poţi să vezi tot skyline-ul bucureştean. Se distinge foarte frumos Casa Poporului, cartierul Crângaşi, Casa Presei, Sky Tower, Pasajul Basarab şi multe alte clădiri pe care sigur o să le recunoşti. 


Chiar în centru, lângă antena uriaşă (e posibil să fie cea mai înaltă din Bucureşti) este sediul Serviciului Român de Telecomunicaţii Speciale (STS).


Vedere spre Militari şi Drumul Taberei de la 90 de metri înălţime.


Este cu adevărat frumoasă panorama spre lac. 


Mi-a plăcut mult curtea asta interioară Florida-style. Se pare că ăştia de la BCR aleg arhitecţi buni pentru sediile lor. Într-o perioadă în care cu toţii începem să conştientizăm cât de importantă este opera lui Brâncuşi, m-am bucurat să găsesc chiar şi o imitaţie a ansamblului Masa Tăcerii aici în Bucureşti. Anul viitor sper să ajungi şi la Târgu Jiu. 

A photo posted by Tudor Chira (@tudor_chira) on

Megafain complexul AFI Cotroceni!
Frumuseţi industriale: APACA

Vedere de la etajul 8 spre Grădina Botanică. 


Statuia din Piaţa Leul.


Scară exterioară din curtea complexului universitar.


Luna aceasta a fost inaugurată o nouă clădire de birouri în Bucureşti, Green Gate. Va fi prima clădire de birouri din oraş care o să aibă un perete "viu". 


 Am ajuns şi în zona Rahova unde se întinde un complex interbelic imens: fosta fabrică de bere şi băuturi spirtoase Bragadiru cu Palatul Bragadiru. Despre istoria locului şi despre motivele pentru care s-a transformat într-un teren cu ruine puteţi citi aici.


Clădirea de mai jos, renovată frumos, face parte din acelaşi complex, Acum este acolo un magazin home&deco unde găsiţi tot soiul de lucruri pentru decorarea casei. Magazinul este foarte mare şi pustiu. Dacă v-aţi plictisit de IKEA merită vizionat măcar odată.
Chiar lângă este piaţa de flori.


Şi clădirea fostei Vămi a Bucureştiului, sau Bursă a Mărfurilor, o bijuterie renovată frumos a arhitecturii industriale, într-o zonă semi-pustie a Rahovei. Acum e în proprietatea unor austrieci şi folosesc spaţiul din clădirea principală pentru tot felul de evenimente. Vedeţi mai bine voi pe site-ul lor: theark.ro


Aici se vede şi Palatul Bragadiru.

Nu ştiu dacă aţi observat până acum clădirea-mamut de lângă Palatul Parlamentului. La ordinele Elenei Ceauşescu s-a construit Palatul Ştiinţelor care astăzi este sediul Academiei Române. Sute de case au trebuit demolate ca să facă loc acestei clădiri care nici astăzi nu este terminată. Mai jos se vede faţada din spate a clădirii. Am descoperit acolo aceste schiţe misterioase care combină termeni ştiinţifici cu termeni abstracţi.Cercetând am reuşit să descopăr că ar putea avea legătură cu munca unui filozof rus, Valeriy Nikolaevici Sagatovskij, care este creatorul unui sistem filozofic holistic care arată că materia, sufletul şi spiritul sunt un tot unitar: antropocosmosul.


Vedere spre clădirile administrative de pe Bulevardul Libertăţii. Încet, încet se completează topul 10 al celor mai frumoase case pe care le-am văzut în Bucureşti. Este pe strada Acvila, la capătul unei intrări, dacă doreşti să mergi să o admiri. 


Şi cum te-am obişnuit, la final arta urbană:


A photo posted by Tudor Chira (@tudor_chira) on

A photo posted by Tudor Chira (@tudor_chira) on

A photo posted by Tudor Chira (@tudor_chira) on

A photo posted by Tudor Chira (@tudor_chira) on

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi spui şi mie la ce te gândeşti?