Un blog despre explorare urbană şi despre conţinut interesant descoperit online (content curator).

luni, 11 mai 2015

#Bucuresti2ani - 9 şi 10 mai 2015În timp ce fac traseul propus pentru ziua respectivă mă gândesc la momentul când voi ajunge acasă şi voi colora harta pe porţiunea pe care am acoperit-o cu bicicleta. Poate e pueril, dar e cel mai aşteptat moment al zilei, şi mă ajută foarte mult să-mi urmăresc evoluţia. Cu siguranţă, la finalul proiectului, când o să văd toată suprafaţa colorată o să fiu în extaz. Am construit toată chestia asta cu harta şi traseul online pentru că mă ştiu ca fiind perfecţionist şi eram sigur că odată pornit nu o să pot sta liniştit până nu termin ce mi-am propus. Trucurile astea funcţionează la mine, chiar dacă sunt conştient de ele. 

Mai jos vă prezint, în premieră :D , harta despre care tot vorbesc:Am făcut mai jos un traseu comun pentru distanţa pedalată sâmbătă şi duminică. Am stat 14 ore pe bicicletă învârtindu-mă prin cartierul Drumul Taberei, încercând să termin cu el weekend-ul ăsta. A fost o nebunie, e ca un labirint, totul arată la fel: coşurile de gunoi, scările de bloc, garajele, parcările, şcolile, magazinele, aleile, locurile de joacă pentru copii. Şi vorbesc serios, parcă toate sunt replicate de zeci de ori în tot cartierul. Chiar şi după forma lui ne putem da seama că a fost gândit, planificat, cum vreţi să-i spuneţi, foarte clar înainte să fie construit. Parcă e un mini-oraş construit în SimCity 3000: zonă rezidenţială, zonă comercială, o şcoală ici, o grădiniţă colo, câte o secţie de poliţie, un cinematograf, o bibliotecă, părculeţe. Bineînţeles, totul cu o puternică amprentă comunistă. 

Una peste alta sunt foarte mulţumit de autorităţile locale, şi anume administraţia Sectorului 6. Mi se pare că tot ce ţine de ei este pus cât de cât în ordine. Văd o problemă a locuitorilor din zonă, încă nu sunt destul de gospodari şi ordonaţi. 

O să revin cu un alt articol despre istoria cartierului după ce mai frunzăresc nişte articole. Le am, dar nu am avut timp să citesc.

Traseul. De acum o să-l pun embed.
Route 3019182 - powered by www.bikemap.net


Spoted:
 • 5 magazine Mega Image;
 • 26 de pisici de cartier ;
 • 9 câini vagabonzi (2 agresivi);
 • cel mai întâlnit miros: salcâmi înfloriţi, oameni parfumaţi exagerat care lăsau dâre de miros (de cele mai multe ori plăcut) în spatele lor;
 • cele mai întâlnite imagini: blocuri (aproximez ca am văzut peste 350 de blocuri şi zeci de mii de geamuri), câini urâţi plimbaţi de stăpâni, grupuri de copii care se jucau (cu siguranţă am văzut peste 30 de grupuleţe de copii - se pare că nu stau toată ziua în case pe tablete + se jucau jocurile pe care le jucam şi eu când eram mic)
 • locaţii indoor: un bloc de 10 etaje, Plaza România (unde m-am ascuns pentru o vreme de ploaie);
Mai jos este un fost depou abandonat şi ruinat. În momentul în care l-am văzut mi-am amintit că văzusem acum mai bine de 10 ani un reportaj la ştirile TVR2 (mi-am adus aminte perfect ştirea) în care nişte doamne se lăudau că au transformat interiorul ruinei într-o grădină foarte roditoare. Acuma era doar iarbă şi câţiva pomi frunctiferi. 
AFI Cotroceni, surprins după apus.

Biserica catolică de lângă Piaţa Moghioroş are o arhitectură foarte frumoasă.În fiecare dimineaţă în drum spre job, când trec cu autobuzul pe lângă bisericuţa asta, aproximativ 40% din oamenii din autobuz îşi fac frenetic semnul crucii (recordul surprins de mine: un băiat şi-a făcut cruce de 12 ori).


Am găsit şi decorul perfect pentru un selfie a la Drumul Taberei.Habar nu am ce o să facă deasupra metroului, e un spaţiu uriaş. Plantele şi copacii nu prea merg, deoarece sunt vreo 4-5 straturi de bitum, ciment sau pietre sub.
Ok, mai jos o să vedeţi aleea de tip nou, care sper să se extindă prin tot cartierul, şi de ce nu prin tot oraşul. Este o zonă din cartier unde spaţiul dintre blocuri a fost defrişat şi s-a semănat iarbă, s-au plantat arbuşti şi s-au pus gărduleţe din astea joase. În restul cartierului e o pădure în toată regula: plante care cresc ca sălbatice, fără să fie deloc întreţinute şi garduri din alea mizerabile. Exemplele în imaginile următoare: 

P.S. Pe măsură ce o să văd oraşul o să încep să mă consider expert în multe lucruri: 
 • primul portofoliu: aleile dintre blocuri; :))
Şi mai jos pozele cu graffiti, desene and stuff:
Şi cel mai vesel dintre toate:Întâmplări extraordinare:

Când am încercat să urc în blocul de unde am făcut imaginea de mai jos am sunat la interfon la un apartament la întâmplare. Primul nu mi-a răspuns, apoi la următoarele 5 încercări nici nu suna pentru că probabil nu existau apartamentele pe care le formam eu. La a şaptea încercare a fost cu noroc. Am sperat să fie totul scurt ca să pot intra. Vai, ce ghinion am avut. Am primit o lecţie serioasă de conduită şi de viaţă prin interfon de la domnu respectiv. M-am recomandat ca fiind de la [un lanţ de supermarket-uri care ne umflă şi nouă căsuţele poştale cu broşurile lor]. A fost o discuţie de două minute: că el are copil şi nu se poate să-l deranjez duminica la 7 seara, că să-mi iau un job serios şi să mă odihnesc şi eu duminica, să uit pentru totdeauna numărul lui de apartament, defapt să mi-l amintesc şi să nu mai sun....îmi dă voie acum, dar este ultima dată! Am intrat, am urcat la 10, am făcut poza şi m-am întors. 

Mie mi se par inutile interfoanele. După cum vedeţi oricine poate intra cu o minciună, inclusiv hoţul. Încă experimentez, data viitoare le voi spune motivul real pentru care vreau să intru, sunt curios dacă va fi şi înţelegere.THE END !


Să ai o săptămână uşoară şi să-ţi meargă din plin!


2 comentarii:

 1. Doamne este incredibil! Unele dintre pozele pe care le.ai făcut par rupte de Bucureşti... altele nu. Majoritatea sunt foarte reuşite şi frumoase!
  Nu ştiu dacă faci recrutări dar deja m.ai convins, te.as urma cu plăcere in fiecare week-end!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut Cosmin,

   Mulţumesc pentru mesajul tău. Poţi să mă cauţi pe FB sau să-mi trimiţi un email ca să plănuim o plimbare printr-o zonă nouă. Te-ai convinge singur cât de interesant e să cartografiezi complet un cartier. Şi câte locuri şi lucruri interesante descoperi.

   Aştept un mesaj atunci!

   Ștergere

Îmi spui şi mie la ce te gândeşti?