Un blog despre explorare urbană şi despre conţinut interesant descoperit online (content curator).

marți, 15 iulie 2014

Bikers vs. Everyone DRAMA


     Sunt bicicliştii deasupra legii?

     În ultimii doi ani am pedalat aproape zilnic în cel mai bike friendly oraş din România. În Timişoara găseşti peste tot piste, trotuare şi şosele late care te lasă să ajungi rapid cu bicicleta din punctul A în punctul B. Chiar şi când te plimbi fără ţintă, să explorezi străzile cu clădiri vechi, nimic nu te împiedică să te bucuri de ieşire. Nici un factor ce ţine de infrastructură şi lege, că în rest, reacţiile oamenilor care se uită cu scârbă la tine te cam sperie. Pentru mamele cu copii mici parcă eşti un tren de marfă fără frâne, pentru pietoni, clopoţelul parcă e alarma nucleară, că sar ca arşi în toate direcţiile de cum îl aud, şoferii îţi mai aduc aminte de mama, dacă cumva ai uitat să o suni în ziua respectivă.
     Bicicleta mea nu are dinam şi nici beculeţe, nici bandă reflectorizantă, e cam jerpelită, îi merg doar 3 viteze din 21 şi ăsta cred că e şi motivul pentru care a scăpat de hoţii care colectează la greu biciclete din oraşele României. Şi nu-ştiu-cum-se-face dar în cei doi ani nu a atras niciodată atenţia poliţiei locale. Acum sunt pregătit să recunosc că am încălcat şi câteva reguli de circulaţie. Dar nu mai multe sau mai puţine decât în calitate de pieton (că şofer nu sunt). Nu înţeleg de ce opinia generală e că bicicliştii sunt mari infractori, care încalcă toate normele posibile?! Revin, bicicliştii nu încalcă mai multe sau mai puţine legi decât şoferii sau pietonii, ei încalcă doar legi diferite. Ba mai mult, bicicliştii sunt o minoritate (una mai vizibilă) printre şoferi şi pietoni, deci infracţiunile bicicliştilor sunt mai rare, mai puţine. 

      Noi, bicicliştii, nu vrem să acceptăm oraşele aşa cum sunt acum, optimizate pentru pietoni şi şoferi! Nu vrem să ne ţinem bicicletele legate la scară sau să ne plimbăm cu ele doar în perimetre micuţe. Vrem să ne rezolvăm treburile prin oraş folosind cel mai eco mijloc de transport. De ce aş plăti impozite astronomice şi combustibil scump pentru o maşină, de ce să stau pe bancheta din spate a unei maşini şi să ascult cât e de supărat taximetristul pe viaţă, de ce să urc în tramvaiul cu scaune şi bare soioase sau în autobuzul unde stai înghesuit şi fără aer??? Vreau să circul liber, în ritmul meu, cu viteză, prin oraş şi să ajung oriunde vreau! De ce unii au o problemă cu asta? Nu e clar care sunt avantajele?!


     Din păcate şoferii sunt mult mai indulgenţi cu infracţiunile comise de alţi colegi din trafic decât cu bicicliştii. Se comportă ca şi cum drumurile ar fi ale lor şi câţiva dintre ei hărţuiesc şi agresează biciclişti, cum poţi vedea şi în povestea lui Alice. Nu e normal ca bicicliştii să fie victimele oamenilor care se enervează din orice şi a celor care caută ţapi ispăşitori pentru problemele din trafic. 

   Dacă am renunţa la maşină pentru drumurile scurte şi am alege, tot mai mulţi, bicicleta pentru transport, oraşul ar deveni mai sănătos, mai eficient şi ar fi pentru locuitori mai viabil din punct de vedere economic să folosească un mijloc foarte ieftin de deplasare. Poate cel mai important, oraşul ar deveni mai sigur pentru că un om pe bicicletă nu va putea niciodată să provoace distrugerile pe care le fac maşinile cu motoare cu zeci de cai putere. 

   Ca să nu mai fie atâta dramă :

  • Dacă ai ieşit cu copiii pe stradă ultima ta grijă să fie bicicliştii: au şi ei frâne şi nu ţi-ar pune în pericol copilul niciodată. Dacă ai făcut un biciclist să se oprească din drumul lui nu e o nenorocire. 
  • Dacă eşti pieton şi auzi un clopoţel din spate, fă relaxat, întotdeauna, un pas în lateral. Biciclistul, atunci când depăşeşte persoana care s-a dat la o parte îi va mulţumi mereu.
  • Dacă nu cunoşti foarte bine regulile sau legile pe care trebuie să le respecţi ca biciclist îţi recomand să întrebi un poliţist. Şi eu am avut nişte nelămuriri odată, i-am întrebat şi mi-au spus tot ce trebuia să ştiu.
Tu ce mai sugerezi pietonilor, şoferilor sau bicicliştilor să facă pentru o mai bună convieţuire urbană?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi spui şi mie la ce te gândeşti?