Un blog despre explorare urbană şi despre conţinut interesant descoperit online (content curator).

vineri, 22 noiembrie 2013

Cum ne transformă internetul?

     Se conturează încet încet o nouă specie de jurnalist: Listacul

     Site-urile de divertisment, de fashion, de sănătate ne oferă mai nou numai articole de genul: "46 de poze care îţi vor reda încrederea în oameni", "15 teorii ale conspiraţiei care s-au adeverit", "Cele mai frumoase 11 plaje din lume", "Top 5 cauze ale insomniei", "8 remedii naturiste pentru a scăpa de coşuri" and so on. Intrăm pe reddit, buzfeed.com (lider internaţional în furnizor de liste :), 9gag şi alte mii de site-uri, traducem textele sau legendele la imagini şi Voila!, avem articol. 

www.listiclock.com - o listă pentru fiecare secundă a zilei


     Chiar şi când informaţiile nu ne sunt tocmai utile, forma în care sunt prezentate ne atrage atenţia surprinzător de tare: "Ce va veni de hac omenirii? 7 scenarii posibile", "Top 3: cele mai norocoase zodii din 2013", "Top 10: vedete imitând alte vedete". Sunt exemple de articole cu multe vizualizări, dar care, vedem bine, nu au nimic de-a face cu informaţii utile sau esenţiale. Suntem atraşi de promisiunea unei dezvăluiri, a unui secret care ne aşteaptă de veacuri, vor fi 10, 17, 35 dezvăluiri "care te vor bulversa". După o vreme cam ştim în ce capcană vor să ne ducă titlurile, dar ne întrebăm despre care poze cu pisici amuzante e vorba, oare sunt aceleaşi pe care le-am mai văzut, sau care sunt cele nouă insule paradisiace pe care ai vrea să-ţi petreci restul vieţii, poate de la ultima vizualizare preferata ta a fost înghiţită de ocean. Cert e că nişte titluri cam stupide au puterea să ne atragă ca un magnet, din nou şi din nou. 

     Scopul număratului, este, într-un fel, să ajungi la un capăt, dar în cazul acesta citim zeci de liste care se succed aleatoriu într-un infinit de sfaturi, poveşti şi poze amuzante. Acest fenomen are strânsă legătură cu expansiunea reţelelor sociale. Ele ne-au "învăţat", prin fluxul continuu de informaţie, să nu pierdem mai mult de 90 de secunde cu un subiect, dar ne-au împins încet într-o buclă, pe care o tot parcurgem zilnic. 

     Listele sunt răspunsul "natural" la excesul de informaţie pe care trebuie să-l gestionăm zilnic, iar media contemporană se foloseşte de acest lucru şi se angajează să promoveze lucrurile "deştepte", care au acel ceva. Acest fenomen va duce în viitor ca interacţiuniile dintre oameni, scrise sau de alt fel, să fie sub formă de liste, cu informaţii cât mai concentrate şi uşor de asimilat, dar şi suficient de atractive. Listele sunt şi vor fi folosite pentru a impune ordine în viaţa noastră, în cultură, în societate, sau în subiecte foarte vaste, pe care vrem să le facem uşor de înţeles.


     Nu ştim însă cât de responsabile sunt aceste trenduri, în sensul că schimbă total obiceiurile de lectură şi asimilare ale oamenilor şi felul în care se raportează ei faţă de informaţie. Romancierul irlandez Kevin Barry ne atrage atenţia într-un articol asupra unor unghiuri ale aceleiaşi probleme.

     Hotărâta noastră imersiune în mediul online este pozitivă, şi vă pot da câteva motive, zice Barry: reţelele sociale înlătură singurătatea, conectivitatea duce la idei proaspete, inovaţii, avem acces imediat la filme, muzică şi literatură de foarte bună calitate, dar şi la artiştii din spatele acestora, întreaga societate devine mai democratică şi bunăstarea mai extinsă, datorită activiştilor care se organizează mai repede şi în număr mai mare în mediul virtual. 

     Dar, paradoxal, suntem de acord şi cu următoarea poziţie: a ne lăsa în voia online-ului poate fi foarte dăunător: dialogul pe care noi îl purtăm pe social media e o falsă conectivitate şi deschidere, suntem izolaţi într-o societate post-industrială în care ne confruntăm cu timiditatea de a nu merge după turmă; aproape toate discuţiile sunt dominate de consens, împărţim peste tot "de acord", "ai dreptate" şi spiritul critic e păstrat latent; regizorii, muzicienii şi scriitorii sunt disperaţi de impresia generală că "dacă e online trebuie să fie şi gratis"; avem o mare problemă cu concentrarea, nu ne vom mai reveni niciodată, smartphone-urile ne mai pot fi luate doar din mâinile reci, moarte; Internetul ne-a făcut sarcastici şi paranoici...

   

     Tu cum vezi invazia listelor? Reiau şi întrebarea din titlu: cum ne transformă internetul?Un comentariu:

  1. Articolul este foarte reuşit, felicitări!
    Invazia listelor, așa cum o numeşti, este o realitate şi da, o acceptăm pentru că este practică, este uşor de citit uneori chiar pe diagonală, poţi găsi unul sau două lucruri interesante iar în cel mai rău caz nu pierzi mult timp cu un asemenea articol.
    Internetul trebuie abordat cu multă prudenţă altfel riscă să acapareze mult prea mult timp care să nu fie contrabalansat de informaţia dobandită. Este foarte greu să alegi articolele deosebite de cele mediocre tocmai pentru că numărul lor este mare iar titlul nu este suficient pentru formarea unei opinii. Informaţia din astfel de articole este o altă problemă? Este sau nu demnă de încredere?
    Sper să nu ajungem totuși să comunicăm precum niște roboţi, la liniuţă, precum în articolele în cauză...

    RăspundețiȘtergere

Îmi spui şi mie la ce te gândeşti?